KONTAKTIRAJTE NAS: 061/184-00-89

Savremeni način života dece, kako one predškolskog, tako i školskog uzrasta karakteristiše sve manja fizička aktivnost i sve duži period sedenja pred televizorom i kompjuterom. Taka, sve više statični način života ne doprinosi očuvanju dobrog i pravilnog držanja tela u ovom osetljivom periodu života koji karakteristiše intenzivan rast i razvoj. U dužem vremenskom periodu smanjena fizička aktivnost dovodi ne samo do poremećaja posturalnog statusa, već i do razvoja različitih oblika i stepena deformiteta koštano-zglobnog sistema.

SKOLIOZA

Kičmeni stub je jedan od najznačajnijih ali i  najosetljivijih činilaca u očuvanju pravilnog držanja tela. Jedan od deformiteta kičmenig stuba koji pogađa školsku decu je skolioza. 

skolioza, pravilan razvoj dece, korektivne vežbe, balet za decu

LORDOZA

Lordozu možemo prepoznati po jako naglašenoj lumbalnoj krivini kičme,put napred i opušenim trbušnim mišićima. Ovaj deformitet kičme češće srećemo kod gojazne dece,ali nije nemoguće ni kod mršave dece. 

lordoza, pravilan razvoj dece, korektivne vezbe, balet

KIFOZA

Kifoza je povećana krivina kičmenog stuba u grudnom delu, ali može da se javi i na drugim delovima kičme. Posebno je uočljiva u sedećem položaju i prati je povijenost ramena u napred. Često je posledica naglog rasta kao i nepravilnog sedenja kod dece koja imaju slabe mišiće leđa i stomaka.

kifoza, balet za decu,zdraavo odrastanje,pravilan razvoj

RAVNA STOPALA

Uzroci koji dovode do ravnih stopala su nasledni,ali postoje i spoljašnji faktori. Od naslednih faktora bitna je genetska predispozicija, a od spoljašnjih faktora: slaba fizička aktivnost,loša ishrana, gojaznost,povrede i neadekvatna obuća.

Poremećaju posturalnog statusa (loše držanje tela) kao i manje izraženi deformiteti lokalizovani na kičmenom stubu kod dece školskog uzrasta se mogu korigovati određenim vežbama, pravilnim sedenjem i pravilnim držanjem tela pri hodu i radu. Ukoliko na vreme ne registrujemo loše držanje tela vremenom može doći do razvoja strukturalnih ili statičkih deformiteta koje je teže korigovati određenim vežbama.

NEKA SVAKI KORAK VAŠEG DETETA BUDE SIGURAN I ZDRAV UZ NAŠU POMOĆ!

baletska skola
Close Menu